Käväistiin Svanten kanssa eilen eläinosteopaatin käsittelyssä. Ei Svantella mitään varsinaista vaivaa ollut, mutta kun tilaisuus käsittelyyn tuli ihan kotinurkilla, niin halusin tarkistuttaa pojan kunnon.

Ja löytyihän sieltä sitten jumeja. Aika pahojakin. Lantion kohdalla oli sellainen 3-4 nikamavälin tosi jäykkä kohta. Todennäköisesti seuraus törmäyksestä tai liukastumisesta ja osteopaatin mukaan kyseessä oli vanha vamma. Ranka on kiertynyt ja sen seurauksena lantio on tällä hetkellä hiukan vino ja lihaksisto toispuoleinen. ja ranka siis jäykkä. Jäykkyyttä löytyi myös toisesta etujalasta ja lavasta, liittyen tähän samaan rangan kiertoon. Osteopaatti arveli, että vamma on tullut Svanten ollessa aika nuori, sillä tällä hetkellä Svanten selkälihakset ovat niin voimakkaat, että ne hänen mukaansa todennäköisesti estäisivät samankaltaisen vamman syntymisen. Muutenkin hänen mielestään Svante on iso, raamikas ja erittäin voimakasluustoinen ja -lihaksistoinen koira (ja kyllä, on hoitanut muitakin ausseja ;-) ).

Svante tapa vastata hoitoon oli kuulemma varsin "äijämäinen", eli sitä oli tosi vaikea saada antamaan periksi ja korjaamaan sitä virheasentoa. Lopputulos oli kuitenkin ihan hyvä ja Svanten vinoutta saatiin tosi hyvin oikaistua, näin sen itsekin, kun Svantea työstettiin sen seistessä. Selkälinja oikeni ihan silmissä ja juuri se lantion kohta oikeni.

Menemme uuteen käsittelyyn noin kuukauden kuluttua. Siihen asti teemme raviharjoituksia, eli Svantea pitää juoksuttaa ravissa noin puolen tunnin pätkiä, joista noin viisi minuuttia mennään niin kovaa kuin Svante ravaamaan pystyy. Tällä haetaan hyvää, pitkää takapotkua, jonka seurauksen jumiutunut kohta saadaan liikkumaan ja selkälinja laskemaan alas oikeaan asentoon. Lisäksi Svantea pitää venytellä. Tukihoitona joku nivelvalmiste. Muuten Svante saa lenkkeillä ja elää ihan normaalisti.

Illalla olikin taas lasten suunnistuskoulu, joten aloitin tuon ravausharjoittelun sitten heti. Kyllähän minä sen puoli tuntia sen kanssa hölkkään, mutta se viisi minuuttia lujaa tekeekin sitten tiukkaa. No, saatiin kuitenkin eilen vähän ravailtua. Pitää tuota tehdä enemmän nyt pyörän kanssa, jossa siinäkin on omat ongelmansa. Svanten suhtautuminen pyöräilyyn kun on kohtuullisen intohimoinen...

Yksi ruutukin otettiin siinä lapsia odotellessa. Lyhyillä matkoilla ja palkka valmiina. Ei ongelmia.