Svanten kanssa oltiin tänään luonnetestissä Nokialla. Jo pidempään on luonnetesti ollut suunnitelmissa, mutta kun se ei tärkeysjärjestyksessä ole meillä ollut kovin korkealla, on se vain jäänyt ja jäänyt. Tämä lähellä kotia ollut Kiharakerhon järjestämä luonnetesti tuli siis hyvään saumaan. Tuomareina testissä hääräsivät Hrat Orava ja Halme.

Mitään superyllätyksiä testi ei tarjonnut. Terävyyttä ja puolustushalua kuvittelin näin kotiolojen perusteella Svantesta löytyvän enemmän kuin mitä testi osoitti, muut osiot menivät ihan odotusten mukaan.

Tässä tulos:

Hermorakenne, toimintakyky, kovuus, puolustushalu, terävyys +1
Temperamentti, taisteluhalu +2
Luoksepäästävyys +3
Laukausvarma
Yhteensä +155 pistettä ja hyväksytty tulos.

Kai tuossa nyt kaikki osa-alueet tuli lueteltua (en nyt jaksa kaivaa lappua esiin)...?

Mutta tulipahan nyt käytyä. Ihan mielenkiintoinen kokemus tuokin, joskin itse en luonnetestille koiran luonteen mittarina kovin korkeaa arvoa osaa antaa. Esim. Svante ja Oiva saivat temperamenttia lukuunottamatta (Oivalla se +3) täysin identtiset tulokset ja kyllä koirissa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Svante on hermojensa ja toimintakykynsä osalta ihan eri planeetalta kuin Oiva (ja tämä siis Svanten eduksi). Suomalaisen luonnetestin heikkous näin maalaisjärjellä ajateltuna onkin siinä, että arvosanoja on tosi vähän ja kun niitä ääripäitä käytetään äärimmäisen harvoin, on variaatiot aika vähissä. Eli saman arvosanan saa varsin eri tyyppisillä suorituksilla.